Loading...

20 ідеальних детективних історій для читання влітку

11 лип 2024
20 ідеальних детективних історій для читання влітку

Поговорімо про детективи! Здається, це ідеальний жанр для читання влітку. Класні детективи захоплюють настільки, що не відпускають читачів від першої до останньої сторінки. А доброму детективу не шкода присвятити цілісінькі вихідні, відпустку або ж вечори, коли немає світла.

Якщо ви шукаєте таку книга, ця добірка для вас! Тут 20 детективів: від класики Аґати Крісті й Кінга до сучасних українських текстів. Обирайте на свій книжкосмак!

1. Кращі класичні книги детективи

2. Топ-5 сучасних детективів

3. Топ-5 українських детективів

4. Топ-5 детективних історій, які екранізували

Кращі класичні книги детективи

«Вбивство у Східному експресі» Аґата Крісті

Видавництво – «КСД»

Вперше опубліковано – в 1934 році



В цій книжці поєднано все, що робить детектив по-справжньому захопливим: небезпечні злочинці, легендарний детектив та, звісно ж, заплутані справи!

Детективу із Бельгії – Пуаро – терміново потрібно до Англії, проте квитків на «Східний експрес» немає. Йому допомагає друг Бук, якому належить компанія цього поїзда.

Під час поїздки Пуаро весь час прокидається через стукіт та інші звуки, але згодом настає тиша і потяг зупиняється в Югославії через заметіль. Американець, який підозріло поводився за сніданком, виявляється мертвим у своєму купе. Пуаро починає розслідування…

«Королівство» Ю Несбьо

Видавництво – «КМ-букс»

Українською книга вийшла в 2023 році



Одного дня в маленьке містечко норвезької глибинки повертається Карл Опгард. Повертається до свого старшого брата Роя в будинок батьків і привозить з собою дружину та ідею будівництва грандіозного готелю, що має перетворити цю місцину на мекку регіонального туризму… але чи наведуть брати лад принаймні у своїх життях?

Це повільний та розмірений детектив, наповнений сімейною драмою та психологічним тиском.

«Гвинтові сходи» Етель Ліна Вайт

Видавництво – «ЖОРЖ»

Уперше цей детектив вийшов в 1933 році.



Події відбуваються у глухій місцині між Англією та Вельсом. Серед мешканців ходять чутки про маніяка, який жорстоко вбиває дівчат. Останню жертву було знайдено поруч із маєтком, куди влаштувалася на роботу 19-річна служниця Гелен. Їй здається, що вона в безпеці, але коли починають зникати жителі маєтку, дівчина залишається зі своїми страхами сам на сам та відчуває, що потрапила в пастку…

«11/22/63» Стівен Кінг

Видавництво – «КСД»

Українською книжка вийшла в 2012 році.



Назва книжки – день, коли вбили Кеннеді. З того часу все змінилось назавжди.

Сьогодення. Вчитель Джейк дізнається, що в барі його товариша є портал до 1958 року. І він не може протистояти цікавості та спокусі розпочати нове життя. Йому, як людині з майбутнього, хіба складно буде познайомитись із Лі Гарві Освальдом і перешкодити вбити Кеннеді? Але чи варто бавитись із минулим? Що станеться зі світом, якщо президент таки залишиться живим?

«І не лишилось жодного» Аґата Крісті

Видавництво – «КСД»

Книжка написана в 1939 році.



Що буде якщо на самотньому острові зібрати десять незнайомців і звинуватити кожного з них у вбивстві? Але хто насправді стоїть за всіма жорстокими вбивствами? Як ця моторошна історія може бути пов’язана із простою дитячою лічилкою? І зрештою, як дізнатися, хто ж буде наступний?

Топ-5 сучасних детективів

«Рейк'явік. Нордичний детектив» Катрін Якобсдоттір, Раґнар Йонассон

Видавництво – «Лабораторія»

Українською книга видана в 2024 році



Хто вбив Лауру? А може, і не вбив… поки що невідомо, адже п'ятнадцятирічна дівчина зникла 30 років тому, а її справа лишилася нерозкритою. В далекому 1956 молодому детективу Кріст'яну керівництво заборонило продовжувати розслідування. 

А в 1986 році Валь, журналіст з Рейк'явіка, починає своє розслідування. Увага ісландців знову прикута до Лаури, але й близькість до цієї таємниці тепер для нього небезпечна.

«Код 612. Хто вбив Маленького Принца?» Мішель Бюссі

Видавництво – «Лабораторія»

Українською книга видана в 2024 році



Тут автор пропонує кілька думок щодо смерті Екзюпері. В основі – реальні події, тексти й місця. Герой – Око Доло. Чоловік є учасником клубу «Код 612». Основне завдання клубу – дізнатися, що ж насправді трапилось із Екзюпері та чому він загинув у 1944 році. Адже тіло письменника так і не знайшли, а інформація щодо зникнення все більше схожа на історію Маленького Принца. Для цього розслідування Око Доло наймає стажерку з детективної компанії, і подорож починається…

«Ніщо з цього не правда» Ліса Джуелл

Видавництво – «РМ»

Українською цей детектив вийшов у 2024 році



Одного разу подкастерка Алікс Саммерс зустрічає жінку на ім’я Джозі Фейр, і їй здається, що Джозі може стати героїнею її подкасту. Згодом виявляється, що Джозі приховує дуже темні історії, і їй уже вдалося проникнути у життя й дім Алікс Саммерс.

Пізніше Джозі зникає, так само раптово, як і з’явилась у житті Алікс. Проте залишає після себе дещо дуже страхітливе. І тепер Алікс загрожує смертельна небезпека.

Але що ж Джозі зробила насправді? І хто вона? 

«Стрімка могила» Роберт Ґалбрейт

Видавництво – «КМ-букс»

Українською книга видана в 2024 році



Вілл втікає до релігійної секти, і його батько звертається до приватного детектива. Щоб витягнути хлопця з секти, партнерка приватного детектива з детективної агенції вирішує потрапити всередину секти та оселитись серед її учасників. Але жінка навіть не уявляє, що на неї там чекає, з якою небезпекою доведеться зіткнутись та яку ціну доведеться платити…

«Тут усі хороші люди. Книга 7» Ешлі Флаверс

Видавництво – Vivat

Українською книга видана в 2024 році



Влітку 1994 в канаві знаходять мертве тіло шестирічної дівчинки – Дженьєрі Джейкобс. Через 25 років її подруга, котра працює репортеркою, повертається у місто дитинства, щоб доглядати за своїм дядьком. Проте історія повторюється. На дитячому майданчику зникає п’ятирічна дівчинка. І репортерка Марґо приймає рішення розшукати її. Але що більше деталей їй вдається з’ясувати, тим більшим стає опір.

Топ-5 українських детективів

«Я бачу, вас цікавить пітьма» Ілларіон Павлюк

«Видавництво Старого Лева»

Вперше опубліковано в 2020 році.



В основі цієї книжка історія про непробивну людську байдужість і пітьму всередині кожного з нас. Про чесність із собою й ціну, яку ми готові заплатити за забуття. Про гріхи, що матеріалізуються, і спокуту, дорожчу за спокій.

«Мертва жива вода» Світлана Кострикіна

Видавництво – «Віхола»

Рік видання – 2024



Героїня цієї книжки – журналістка Майя. Вона веде кримінальні телепрограми, займається пошуком зниклих людей та відновлює справедливість. Але все змінюється, коли зникає її колега. Майя починає пошук і зрештою знаходить значно більше, ніж шукала.

Але де ж та межа між життям і шоу? Які дії можна виправдовувати добрими намірами? І наскільки журналіст несе відповідальність за те, що висвітлює на екранах?

«Аномалія» Андрій Новік

Видавництво – «КСД»

Рік видання – 2024


Александер Бунге – науковець, був учасником експериментів з з виявлення гравітаційної аномалії в кристалах. Одного дня чоловіка знаходять мертвим. Агент спецслужби розпочинає розслідування.

У той час четверо українців прилітають у Марокко на відпочинок та потрапляють у ДТП. Відбувається щось незвичне. А після ДТП Остап, один із тих, хто прилетів на відпочинок, зустрічає дівчину, котра вижила після ДТП і стала іншою. Відтепер на неї полюють, бо вона якимось чином має стосунок до смерті науковця і агент вважає її ключем до катастрофи…

«Убивство на поромі» Катерина Литвин

Видавництво – Nebo Booklab Publishing

Рік видання – 2024



Події відбуваються в Ховатії. Головна героїня – Майя та її син Алекс повертаються додому після відпочинку. На поромі, яким вони мандрують, стається вбивство. Справжня детективна історія...

Хто його скоїв – невідомо. Хто з пасажирів мав мотив? Чи може, це хтось із персоналу? Або ж колеги жертви?

Поліція починає розслідування. А Майя вирішує розслідувати цю справу окремо і завдяки своїм вмінням та знанням із психології, жінка приходить до дуже неочікуваних висновків.

«Кушмарджак» Сергій «Колос» Мартинюк

Видавництво – «Наш формат»

Рік видання – 2024



Це своєрідний «птср-трилер, у якому люди в декораціях вигаданого містечка на київському Поліссі поборюють привидів минулого, множачи нові й нові травми...».

Це історія про довіру та зраду, про травми та їх тяглість. Про негероїв та прості життєві радощі, про героїв та людську дурість й заздрість. Про вади, чесноти та хиби інтерпретацій.

Топ-5 детективних історій, які екранізували

«Аутсайдер» Стівен Кінг

Видавництво – «КСД»

Вперше опубліковано – 2018

Екранізація – 2020



Цей текст вважають одним із найбільш сміливих у творчості Кінга. Книжка поєднує дико химерну історію та поліцейське розслідування.

Книга стала бестселером The New York Times. За мотивами цього тексту в січні 2020 року на каналі «HBO» відбулася прем’єра мінісеріалу з однойменною назвою.

«Вбивці квіткової повні» Девід Гранн

Видавництво – «КМ-букс»

Вперше опубліковано – 2017

Екранізація – 2023



Ця книга заснована на звітах правоохоронних органів і спогадах родичів тих, хто став жертвою в 1920-х роках серед племені осейджів. Історична документальна розвідка автора занурить читача у світ жадоби і корупції на території останнього клаптика Дикого Заходу США.

Прем’єра фільму, який зняли на основі цієї книги, відбулася в травні 2023 року на Каннському кінофестивалі. За версією Американського інституту кіномистецтва цей фім визнали одним із десяти найкращих фільмів у 2023 році.

«Смерть на Нілі» Аґата Крісті

Видавництво – «КСД»

Вперше книгу опубліковано – 1937 рік

Найновіша екранізація – 2022 рік



Загальна сюжетна лінія у фільмі та у книзі схожа: молода сімейна пара їде у поїздку у свій медовий місяць, їх переслідує колишня дівчина чоловіка. Поруч з ними подорожують теж досить одіозні люди, серед яких і Еркюль Пуаро, який точно відгадає усі загадки і розплутає вбивства.

Було декілька екранізацій цього детективу із однойменною назвою. Перша – в 1978 році, створена британським режисером. Джоном Гіллерміном. Друга – в 2004 році. Вийшов повнометражний телефільм. Головну роль зіграв Девід Суше. І третя екранізація з’явилась в 2022 році – американський кінофільм, режисером якого став Кеннет Бран.

«Беджерс-Дріфт. Суто англійські вбивства» Керолайн Грем

Видавництво – «Лабораторія»

Українською книга видана в 2024 році

Екранізовано з Джоном Неттлзом



Історія, що поєднує жорстокі вбивства, гумор та ідилію тихого англійського села. Все це тримає в напрузі та не відпускає читача до останньої сторінки.

Роман увійшов до 10 найкращих детективних текстів за версією The Guardian у 2019 році. Його екранізували, як перший телеепізод британської кримінальної драми «Суто англійські вбивства» з Джоном Неттлзом.

«Останнє, що він мені сказав» Лора Дейв

Видавництво – «Артбукс»

Українською книга вийшла в 2023 році.

Екранізація в 2023 з Дженніфер Гарнер



«Останнє, що він мені сказав» – це детектив про родину , в якій чоловік (Оуен) зникає без сліду, залишивши дружині (Ханні) записку з двома словами в ній: «захисти її».

Динамічна оповідь, неочікувані повороти сюжету та сімейна драма – ось що чекає на читачів в цій історії. А фінал…не будемо спойлерити!

Ця книжка отримала нагороду Книжка року за версією Goodreads  в 2021 році, а в 2023 відбулася екранізація від Apple TV+.

Більше детективів шукайте на нашому сайті на сторінці – Детективи та трилери. І не забувайте ділитися своїми книжковими враженнями на Readeat.com!