Loading...

15 книг, щоб зрозуміти Другу світову війну

Статті
26 бер 2024
15 книг, щоб зрозуміти Другу світову війну

«Ох! Сьогодні вибухнула війна! Ніхто не хоче в це вірити. Вчора сиділа з Ельсою Юлландер у Васапаркен, і діти бігали, гралися навколо нас, а ми щосили лаяли Гітлера і зійшлися на тому, що все-таки війни не буде, – і от сьогодні! ... Усіх опанував жахливий неспокій. ...Господи, допоможи нашій бідній, шаленій планеті!» – Астрід Ліндгрен «Щоденники воєнного часу 1939-1945»

1. Друга світова війна в літературі

2. Топ-5 кращих мемуарів

3. Топ-5 художніх книг

4. Топ-5 історичних праць

5. Чому важливо досліджувати це питання

Друга світова війна в літературі

Друга світова війна увірвалася у життя багатьох мільйонів людей і в Європі, і в Україні. Про передумови війни, болючі відчуття, переживання горя та втрати, а також про життя після війни написано чимало книг і художніх, і нонфікшн. Жах війни осмислювали та описували у формі щоденників, спогадів, репортажів і романів. А також у повоєнний період з’явилось чимало наукових історичних праць та досліджень про війну.

У цій статті ми зібрали 15 книг різних жанрів, які допоможуть більше дізнатися про Другу світову війну.

Топ-5 кращих мемуарів



«Фактор Черчилля: Як одна людина змінила історію» Боріс Джонсон

Книга про те, як ексцентричний геній Черчилля вплинув на світову політику




«Гітлер і Сталін. Тирани і Друга світова війна» Лоренс Ріс

Це книга про особливості правління двох тиранів, що між ними спільного і які риси дозволяли їм обом змушувати людей йти за їхньою волею.




«За лаштунками війни» Лоренс Ріс

Це книга про відносини Заходу з Йосипом Сталіним. Тут ви дізнаєтесь і про міжнародну політику, і про страшний досвід окремих мешканців пострадянського простору. 

Ця книжка може абсолютно змінити чи навіть перевернути ваші знання про Другу світову.


«Черчилль і Орвелл» Томас Рікс

Черчилль і Орвелл – дуже різні постаті. Один – прем’єр-міністр, котрий гідно провів Велику Британію крізь жахи Другої світової, інший – письменник, автор культової антиутопії «1984». 

Вони ніколи не бачилися, жили абсолютно по-різному, проте у них було значно більше спільно, ніж може здаватись, на перший погляд.

«І сталася тьма» Девід Маккін

Ця книга – спроба проаналізувати події, які трапилися перед Другою світовою війною. А також тут ви більше дізнаєтесь про дипломатичні змагання в часи становлення Третього Рейху.


Топ-5 художніх книг



«Тріумфальна арка», Еріх Марія Ремарк

Події розгортаються у Франції, 1939 рік. Світ напередодні Другої світової війни. Талановитий хірург Равік зустрічає Джоан Маду, актрису з Італії. 

Між ними спалахує кохання та стає цілющим, аж поки не руйнується через увесь зламаний світ. Ось про що ця книга.


«Хлопчик у смугастій піжамі» Джон Бойн

Художня спроба відрефлексувати жахливу реальність Голокосту, яка стала справжньою класикою серед книжок на цю тему. 

Події у творі відображені очима дітей, що створює приголомшливу, подекуди наївну, але дуже чесну оповідь.


«Все те незриме світло» Ентоні Дорр

У розпал Другої Світової війни в маленькому французькому містечку Сен-Мало зустрічають двоє сліпих молодих людей. Вона втратила зір іще дитиною, а він засліплений німецькою пропагандою. 

Але доля все життя вела їх назустріч одне одному, щоб вони побачили незриме світло, яке здатне перемогти безоку пітьму війни.



«Амадока» Софія Андрухович

Великий український роман, який охоплює періоди Другої світової війни, Голокост, добу Розстріляного відродження та війну на Сході України. 

Книга «Амадока» здобула премію імені Шолом-Алейхема у 2023 році.

«Останній потяг до Лондона» Меґ Вейт Клейтон

Зворушливий і суворий, але життєствердний роман про жінку, яка ризикувала своїм життям, щоб врятувати дітей з нацистських таборів знищення і перевезти їх у безпечне місце у Великій Британії.


Топ-5 історичних праць

«Після війни. Історія Європи від 1945 року» Тоні Джадт

Ця книга визнана наймасштабнішим дослідженням повоєнної Європи. Книжка стала фіналістом Пулітцерівської премії.


«Навігатор з історії України» В. Мержиєвська, Д. Житня-Кебас, І. Цеунов, О. Маєвський

Книга проведе історією України після завершення Другої світової війни в 1945 році й до відновлення незалежності в 1991 році.

«Подолати минуле: глобальна історія України» Ярослав Грицак

Ця книжка ламає стереотипи та міфи про України. Допомагає зрозуміти історію та події від часів козацького повстання і аж до розпаду СРСР та незалежності України.




Локальна історія No11-12. Друга світова війна

Випуск журналу, який вийшов напочатку 2024 року, про Другу світову війну.

«Короткий курс історії України» Олександр Палій

З цієї книги ви дізнаєтесь більше про історію України від найдавніших часів до сучасності. У стислій формі ви ознайомитесь із найважливішими історичними фактами, які варто знати про України.


Чому важливо досліджувати це питання

Тема війни особливо гостро актуальна сьогодні. Тому читати книги та досліджувати її важливо, щоб знати історію, розуміти контекст і перебіг Другої світової війни, розділяти факт від міфу.

А також для того, щоб знати, чим була Друга світова війна для України, який вплив вона мала на Європу загалом і кожну людину, яка зіткнулась з війною, поокремо. Який урок ми можемо з цього взяти та як використати попередній досвід сьогодні.