Loading...

Між Нами: Розмова про книжки з видавчинею Іриною Олешко

Статті Між нами
28 чер 2024
Між Нами: Розмова про книжки з видавчинею Іриною Олешко

Цього разу в рамках проєкту «Між нами» котики Readeat зустрілись на каву з Іриною Олешко – директоркою видавництва Nasha idea, що спеціалізується на випуску манґи, коміксів і дитячої літератури. 

Ми розпитали пані Ірину про правила гри та найбільші виклики видавничого бізнесу, а також про особисті книжкові вподобання.


– Розкажіть, що читаєте поза роботою? Які жанри, авторів полюбляєте? 

Я люблю драму, детективи, історичні романи, дуже подобаються Джейн Остін і Вірджинія Вулф.

Проте зараз дуже мало вдається читати поза роботою, бо поза роботою теж робота. За шість років ми ще не досягли стадії «просто насолоджуватися процесом» і досі працюємо максимум годин на день.

Але з останніх книжок мені, мабуть, сподобався... «Шантарам». Ви розумієте, як давно я не можу дозволити собі читати для задоволення :) Ця книжка мені сподобалася своєю реалістичністю, драматичністю й водночас гумором.

– Як щодо альтернативних форматів читання: аудіобуки та електронні книжки?

Особисто я люблю електронні книжки, бо це дуже зручно в дорозі. Аудіокнижки теж зручні, коли кудись їдеш або збираєшся на роботу, готуєш – це момент, який можна розділити із читанням.

У нас у видавництві вже є кілька електронних видань, і ми плануємо далі розвивати цей напрям.

– Чи пам’ятаєте свою першу видану книжку? І чи змінилось бачення видавничого вектора Nasha idea з часів тієї первістки?

Так, звісно, наших перших книжок було чотири: «Крута Адель», «Зук» і два томи «Відважних курчат». Ми прийшли на локальний ярмарок зі своїм маленьким столиком, щасливі, в очікуванні нового досвіду – чомусь завжди вірили, що в нас усе вийде!

Вектор нашого видавництва абсолютно не змінився. Просто ми виросли й розширили каталог, добре розвинули азійський напрям, але й дитячі комікси не полишаємо. Адже, як завжди, повторюємо, діти – це наші майбутні читачі.

Нещодавно був один комент у телеграмі, хлопець пише: «Я думав, що моя перша книжка від Nasha idea – це "Радіант", а виявилося, що я в першому класі читав "Круту Адель"». 

Це ще раз підтверджує, що ми обрали правильну стратегію.

– Які книжки видавництва Nasha idea поважно займають полиці вашої домашньої бібліотеки?

Тут усе просто: в нас удома є всі книжки, які можна читати дворічкам-трирічкам. Донечці майже три, то ми вже все з нашого асортименту перечитали :) 

Але щойно купимо велику шафу, то там будуть абсолютно всі наші книжки, бо ми їх любимо, і кожна з них варта уваги.

– Розкажіть, а що читає ваша сім’я?

Ґреґорі (прим. ред.: чоловік Ірини та директор проєктів видавництва) теж жертва професії :) Зараз він постійно читає манґу, бо це його робота – відбирати найкращі серії для видавництва. 

У дитини купа книжок: раніше були звукові, потім різні інтерактивні книжки, зараз пішли казки й усе про «Щенячий патруль». 

А взагалі в нас удома дуже багато книжок різного спрямування, і ми мріємо про час, коли зможемо насолодитися читанням для душі.

– Назвіть кілька найбільших викликів професії видавця.

Найбільший виклик – звикнути, що перші 3-4 роки ти не отримаєш жодного прибутку від своєї справи, а працювати доведеться понад 12 годин на добу, ба більше – тобі потрібно мати ще одну роботу, щоби фінансувати своє видавництво.

Найголовніше правило – якщо хочеш досягнути успіху, повинен працювати на повну. Ти маєш любити свою справу, це має бути гобі, яке згодом переросте в успішний бізнес.

Кожен, не лише початківець, розуміє, що така робота – це постійні кільцеві автоперегони, бо зростаючи, ти потребуєш нових ресурсів. Але найголовніше – треба вірити у свій проєкт, робити все напрочуд якісно, й завжди прагнути зробити ще більше. Не можна зупинятися чи опускати руки.

– Якби не книжки, як вважаєте, чим би ви займалися по життю?

Насправді ми з чоловіком мали дві ідеї для бізнесу. Думаю, якби не книжки, то точно б виробляти щось ексклюзивне. Проте щодо книжок наші погляди із чоловіком зійшлись: він має досвід у видавничій сфері, а я – у фінансовій.

Оскільки я дуже люблю дітей, то почати свою справу із дитячих коміксів для нас здалося найкращою ідеєю. А далі ми навчилися всього, чого не знали, вже під час роботи: самі пройшли всі етапи від пошуку покупців до оброблення замовлень, але нам ще багато чого треба навчитися, щоб досягти найвищого рівня.

– Що незмінно надихає працювати далі?

Ярмарки, особисті зустрічі під час заходів та натхненні очі читачів і слова вдячності – це неймовірні емоції. Окрім того, надихає розуміння, що ми змогли втілити свою мрію, що нам вдалося зайняти свою нішу в цьому настільки різнобарвному світі видавців.

– Розкажіть про бестселери та лонгселери від Nasha idea.

Наші незмінні бестселери – «Чі. Життя однієї киці», «Ательє чаклунських капелюхів», «Крута Адель», «Щоденники Вишеньки».


– Відомо, що у режисерів, акторів, спортсменів, тренерів тощо бувають свої забобони. Наприклад, деякі футболісти виходять на поле виключно з лівої ноги. Цікаво, чи існує щось схоже у видавничому всесвіті й конкретно у вас?

Конкретно в нас один забобон – ми не розкриваємо своїх анонсів заздалегідь. Буквально тримаємо таємницю під десятьма замками.

– Чим найбільше пишаєтесь за роки видавничої діяльності?

Ми пишаємося, що нині є провідним видавництвом коміксів, що нам вдалося першими зробити вагомий внесок у розвиток напрямку манґи в Україні, що у читачів є вибір якісної друкованої продукції саме українською мовою та розбігаються очі біля нашого стенду.

– Які видавничі виклики зараз ставите перед собою на найближчий час і які – на довшу перспективу?

Зараз одна з наших провідних цілей – щоразу дивувати читачів новими топовими тайтлами від провідних японських видавництв, а також не втрачати темпи видань, розширювати асортимент коміксів та манґ для українських читачів.

– І останнє, але складне питання, яке дуже боляче чути будь-якій книжковій людині, але якби ви мали вибрати всього одну книжку, яку відсьогодні можете читати та перечитувати (тільки її), що б це була за книжка?

Приємно, що в Україні попри війну стрімко розвивається видавнича справа, відповідно, й вибір книжок перед читачами щоразу багатший. 

Я б, напевно, взяла щось із класики: детективи Аґати Крісті або «Знедолені» Гюґо.