Loading...

Нобелівська премія з літератури 2024: хто переміг?

10 жов 2024
Нобелівська премія з літератури 2024: хто переміг?

Сьогодні, 10 жовтня, Шведська академія оголосила лавреата Нобелівської премії з літератури 2024. Переможницею стала – Хан Канг, південнокорейська письменниця «за її інтенсивну поетичну прозу, яка протистоїть історичним травмам і викриває крихкість людського життя» 🎉

Схоже, букмекери цьогоріч не вгадали! Нагадаємо, що серед фаворитів, за даними букмекерської контори Betsson Sweden, були:

  • на першому місці – Джеральд Мурнейн (австралійський автор), 
  • друге місце посідала – Цань Сюе (китайська авторка),
  • і на третьому – Салман Рушді (британський письменник).

P.S. книги Салмана Рушді можна прочитати в українському перекладі – зібрані на цій сторінці нашого сайту 😻

Кілька цікавих фактів про Нобелівську премію з літератури

  • минулого року нобелівський комітет віддав перемогу норвезькому письменнику Йону Фоссе, «за новаторські п'єси та прозу, які висловлюють невимовне»;
  • за час існування премії найбільше нагород отримувала Франція;
  • середній вік переможців – 65 років;
  • у 1964 році Жан-Поль Сартр відмовився від Нобелівської премії.

Книги Хан Канг українською

Хан Канг написала «Вегетаріанку» — психологічний трилер про жінку, якій одного дня наснився жахливий кошмар, після якого та перестала їсти мʼясо. Українською ця книжка вийшла у видавництві «КМ-букс».

«Роман письменниці «Уроки грецької» вже скоро вийде у видавництві Vivat! Прямо зараз триває редагування. Плануємо видати навесні 2025 року. Ближче до виходу книжки напишу, чому ми звернули на неї увагу, а поки скажу, що це історія двох людей, які зійшлися разом у момент страждання і болю — чоловік, який втрачає зір, зустрічається із жінкою, яка втратила мову», – розповіла у своїх соцмережах Юлія Орлова, директорка Vivat.

Вегетаріанка
Код товару 112631
320 грн
0 грн
Очікується з 18.10.2024
320 грн 1